Column

4 simpele anti-plastic tips!

Travel Counsellors is onlangs een partnership aangegaan met ‘Trashpacker’ Tijmen Sissing. Hij gaat als onze ‘Sustainability Ambassador’ meer bewustzijn creëren bij partners en reizigers voor het plasticprobleem. In zijn column deelt Tijmen zijn tips.

‘’Wat maakt dat ene rietje nou uit?’’ zeiden 7,7 miljard mensen. Soms denk ik weleens dat mensen die niks hebben met dat ‘antiplastic-sentiment’ gewoon lekker op reis moeten gaan! Om de schoonheid van een ander land te ervaren… of wacht eens, hoe schoon is dat land eigenlijk? Bijna overal waar je tegenwoordig komt, zie je steeds meer plastic zwerfafval op de stranden, langs de weg of zelfs tijdens het snorkelen in de zee. Het meeste wat je treft, is wegwerpplastic: peuken, voedselverpakkingen, flesjes, tasjes, rietjes, bekertjes: te veel om op te noemen. Maar wat is veel? Elk jaar gaat er meer dan 8 miljoen ton aan plastic de zee in. Stel je maar een vrachtwagen voor die elke minuut een volle lading aan plastic in de zee dumpt. Je zou het haast niet geloven maar daarvan komt 80% van het land. Via wind, rivieren, kanalen en riolen stroomt dit uiteindelijk de zee in. De voorspelling is zelfs dat de zeeën in 2050 in gewicht meer plastic dan vis zullen bevatten.

Maar geen reden voor sentiment beste reisliefhebber, ook jij kunt hier wat aan doen! Het begint bij het besef welke impact de toerisme-industrie heeft op het zwerfvuil. Neem bijvoorbeeld de Middellandse Zee. Elke zomer bezoeken tweehonderd miljoen toeristen deze prachtige plek, waardoor er een toename van 40% zwerfvuil de zee in gaat. Bedenk je dan eens de impact op kleine eilandjes in Azië waar een goed waste management ontbreekt? We moeten als reiziger dus zelf onze waste gaan managen en daarvoor heb ik vier simpele anti-plastic tips!

Tips

1. Neem twee flessen mee!

In de afgelopen twee jaar dat ik op reis ben geweest heb ik maar een paar plastic waterflessen hoeven kopen. Als je bedenkt dat we gemiddeld 165 plastic flesjes per jaar verbruiken, heeft dat niet alleen effect op het milieu maar ook op je portemonnee! In principe heb je genoeg aan een Lifestraw Go. Dit is een 0,65 liter fles met een filter die 99,99% van de bacteriën uit het water zuivert. De filter in de fles is een soort rietje waar je het water doorheen zuigt. Hiermee kun je dus overal ter wereld het water uit de kraan drinken! Je kunt de filter ook van de dop afschroeven wanneer je beschikking hebt tot zuiver drinkwater bij je accommodatie. Desalniettemin wil je vaak meer dan 0,65 liter water in je rugtas hebben als je op pad gaat. Je kunt er dan voor kiezen om nog een tweede hervulbare fles mee te nemen.

2. Geen rugtas? Vouw een tasje op!

Wil je niet altijd een grote tas bij je dragen? In veel winkels kun je opvouwbare nylontasjes halen. Deze zijn heel dun en er zit zelfs een kleiner tasje bij om ze in op te vouwen. Handig! Koop er één, vouw hem zo klein mogelijk op en stop hem in je broekzak. Zo vermijd je het kopen van plastic tasjes in de supermarkt.

3. Of je lunchbox!

Hoe vaak wil je wel niet al die lekkere street food tentjes af gaan? Heel soms krijg je je eten nog geserveerd in bananenbladeren. Helaas worden er steeds meer piepschuimbakjes of plastic bordjes gebruikt. Neem een opvouwbare lunchtrommel mee om ruimte te besparen in je tas. Weiger die plastic bordjes en shine met je magische uitklapbare lunchtrommel. Je geeft het goede voorbeeld en inspireert misschien wel iemand om hetzelfde te doen!

4. Zeg nee tegen rietjes

Als er één uit de categorie wegwerpplastic pertinent verbannen mag worden, is het wel het plastic rietje! Je krijgt tegenwoordig overal wel een rietje bij. Mocht je nu denken dat ik je een bamboe of metalen rietje adviseer om mee te nemen: nee. Of volg je liever de hype met al die wildgrasrietjes, rietjes gemaakt van suikerriet of wil je toch een rietje van maïszetmeel? Ja, het is biologisch afbreekbaar, maar kijk ook naar de totale milieubelasting: de winning van de benodigde grondstoffen, productie en transport. Bovendien, waar heb je nou écht een rietje voor nodig? Ik drink gewoon schaamteloos als een orang-oetan mijn kokosnoot leeg, net zo lang tot er 7,7 miljard mensen zeggen: ‘’Ik hoef geen rietje’’.

Ook Travel Counsellor worden?

Voor jezelf beginnen is een grote stap. Daarom staan wij klaar met raad en daad!

Neem contact op