Het leven van een TC

"Bij Travel Counsellors krijg ik echt het ‘We Care’-gevoel"

Natalie van Polanen Petel – Ottens begon in 2007 als Travel Counsellor en is inmiddels een bekend gezicht binnen de Travel Counsellors-familie. Sales & Marketing Manager Lieke Luxembourg kwam in 2008 bij Travel Counsellors binnen en raakte zo verknocht aan het bedrijf dat ze zelfs na een periode in het buitenland weer is teruggekeerd bij de organisatie. Ze praten samen over marketing, Social Media en het familiegevoel binnen Travel Counsellors.

Lieke: "Natalie, je bent net terug van het Travel Counsellors-familieweekend in Center Parcs! Hoe was het?"

Natalie: "Het was super! We waren in totaal wel met zo’n 200 Travel Counsellors, partners en kinderen. Ook de mannen en kinderen hebben het zo leuk samen. De kinderen zien elkaar en gaan meteen spelen en tussen de mannen zit het ook meteen goed. En ik kan lekker bijkletsen met mijn collega- Travel Counsellors, die ik inmiddels als vrienden zie."

Jij bent dus 11 jaar geleden gestart als Travel Counsellor. Wat heb je daarvoor gedaan?

Ik werkte op het reisbureau en was zwanger van mijn zoontje toen een bestaande Travel Counsellor, Henny, zei: “Travel Counsellors is echt iets voor jou.” Ik wilde eerst bevallen en zien hoe het leven als werkende moeder eruit zou zien voor ik de grote stap zou nemen. Uiteindelijk was ik toe aan iets nieuws en heb ik toch de stap genomen. Eind november 2006 ben ik op gesprek geweest bij Fred en Milka. Ik kwam zo enthousiast thuis dat ik voor kerst nog mijn baan heb opgezegd. Ik heb dus ook op de beroemde bank gezeten, die zo diep was dat je er nooit meer uit omhoog kwam hahaha.

Ja, het is voor velen begonnen op die beroemde bank, ook voor mij. Ik begon in 2008, niet zo lang nadat jij bent gestart. Wat heeft jou er toe aangezet om voor Travel Counsellors te kiezen?

Travel Counsellors straalde iets professioneels uit. Het voelde meteen goed; internationaal heel groot, dat sprak me wel aan. Het gesprek met Fred en Milka verliep ook prettig.

Heb je toentertijd nagedacht hoe je jezelf in de markt ging zetten?

Ja, wel een beetje. Ik heb zoveel mogelijk gebruik gemaakt van mijn eigen netwerk, maar had natuurlijk net een kind gekregen. Mijn zoontje was net 5 maanden toen ik begon, dus ik moest echt wel even denken: hoe ga ik dit doen. Ik heb het geluk dat mijn man een goed salaris heeft waardoor ik de tijd kon nemen om op te starten. Hij zei ook meteen, ga ervoor. Voor mij was het wel echt een groot voordeel om een partner te hebben die achter me staat.

Heb je dan ook via hem veel klanten gevonden?

Een aantal wel ja. Ik heb een paar keer voor zijn werkgever een wintersportreis voor het hele bedrijf mogen regelen. Hij is ook wel een van mijn ambassadeurs die altijd met visitekaartjes loopt te strooien. Ik vind het soms lastig om reclame te maken voor mezelf, mijn man doet dat veel beter.

Dat is wel grappig. Ik hoor dat wel vaker, dat Travel Counsellors het soms moeilijk vinden om zichzelf te promoten. Zo’n salespraatje is vaak makkelijker als iemand dat voor jou doet. Hoe doe je dat wanneer je op een verjaardag zit bijvoorbeeld?

Ik ben altijd heel enthousiast, maar niet per se het type dat zichzelf op de voorgrond duwt. Ik merk wel dat dat na 10 jaar sterk verbeterd is. Ik luister vooral veel en als het onderwerp vakantie aan bod komt, vraag ik of ze al weten wat ze willen en of ik kan helpen. Ik vertel dan wat ik doe, dat ik een reisbureau aan huis heb en wat de voordelen ervan zijn, zoals dat ik altijd bereikbaar ben en klanten ook ’s avonds kunnen bellen. Dat vinden mensen heel plezierig. Dus dat altijd bereikbaar zijn, is voor jou en je klanten een van de belangrijkste voordelen? Ja, zeker ook in combinatie met kinderen is dat voor mij heel handig. Toen mijn zoontje kleiner was, werkte ik veel ’s avonds. Dan had ik alle tijd om na school een spelletje met hem te doen of mee naar de sportclub te gaan. Ik haalde hem altijd op van school en dan zei er vaak iemand “Hé Nat, ik wil op vakantie” en dan hoorde een ander het weer en zo vergroot je je klantenkring. Inmiddels is hij 11 en doet hij veel zelf. Hij loopt nu ook overal te verkondigen dat ik Travel Counsellor ben, dat is heel leuk.

We hebben bij Travel Counsellors behoorlijk wat marketingtools en dan heb ik het vooral over inspiratie naar klanten toe, wat gebruik je daarvan?

Ik stuur elke week de door jullie gemaakte inspiratie-mailing uit naar mijn klanten. Ik gebruik ook de e-cards uit het Contact Centre. Ook bestel ik regelmatig tassen en Welkom Thuis-kaartjes in ons Brand Centre. Bij de reisbescheiden doe ik sowieso ons We Love Travel Magazine en ik schrijf zelf de kofferlabels. Ik maak ook altijd een brief voor de thuisblijvers met alle gegevens van de reis, maar ook mijn eigen gegevens. Zo maak ik het nog persoonlijker.

We Love Travel is ons eigen inspiratie-magazine dat vier keer per jaar uitkomt. Hierin staan reisverslagen, hotel-hotlists, tips en trends. Jij geeft hem dus vaak mee bij de reisbescheiden?

Ja, ik bestel hem altijd gepersonaliseerd met mijn eigen foto en contactgegevens op de eerste pagina. In het voorwoord verwijs ik dan naar de blogs op mijn website en dat werkt goed. Laatst kreeg ik weer een leuke reactie van een klant dat ze naar aanleiding van het magazine op mijn website had gekeken en was geïnspireerd door een blog over Australië. Ik leg de magazines ook neer in winkels en restaurants.

Het leuke aan marketing vind ik dat iedere Travel Counsellor dingen op zijn of haar eigen manier doet, jullie zijn tenslotte zelfstandig ondernemers. Wij hebben genoeg tools, dus er zijn er altijd een paar die bij je passen. Social Media bijvoorbeeld, maak je daar veel gebruik van?

Ja, ik ben actief op Facebook, ik heb mijn eigen zakelijke pagina waar ik aanbiedingen, tips en inspiratie op zet. Ik plaats ook regelmatig iets op Instagram. Het is heel fijn dat ik daarvoor bij jullie terecht kan als het gaat om content. Ik heb ook weleens een Social Media-webinar van jullie gevolgd, erg handig!

Even iets heel iets anders. Als ik zeg “wij zijn Travel Counsellors”, waar denk je dan aan?

Dan wil ik zeggen: wij zijn de beste! Hahaha. Verder echt het ‘We Care’-gevoel. Wij geven om onze klanten, om elkaar, om de collega’s op het hoofdkantoor. Ik voel mij op mijn gemak. Ik doe gewoon echt wat ik leuk vind op een manier waar ik mij prettig bij voel. Heel persoonlijk, heel eerlijk. En Travel Counsellors is dat ook. Daarom is het voor mij ook de beste organisatie. Ik ben zelf geen afstandelijk type, anders had ik dit werk ook nooit gedaan. En mijn klanten zijn dat ook niet.

Wij hebben het vaak over dat familiegevoel. Het klinkt heel cheesy en dat is het misschien ook wel een beetje, maar het is veel meer dan dat. Iedereen is met hetzelfde doel bezig en we werken heel hard, maar het is ook heel gezellig. Als je een tip zou moeten geven aan iemand die aan het overwegen is zich aan de sluiten bij Travel Counsellors, wat zou je dan zeggen?

Ga het vooral doen. Ik had voor mezelf besloten dat ik het eerste jaar ging kijken of ik het leuk vond en of het ook haalbaar zou zijn financieel. Je kunt wel twijfelen maar als je het nooit doet kun je er ook nooit een oordeel over geven. Spring gewoon in het diepe en ga ervoor. Maar je moet er wel 100% voor gaan en een goede achterban hebben. Tijdens de januaridrukte ben ik bijvoorbeeld de minst gezellige persoon in huis. Maar dat heb ik er graag voor over.

En dus na 11 jaar nog steeds blij?!

Ja!

Ook Travel Counsellor worden?

Voor jezelf beginnen is een grote stap. Daarom staan wij klaar met raad en daad!

Neem contact op