Loading...
Het leven van een TC

“Het is een premium brand, de nummer 1 in de branche”

Recruiter Marina Sneijders gaat in gesprek met Travel Counsellors Tessa Korenhof en Hannelore Verschut. Beiden zijn ze gestart zonder ervaring in de reisbranche, maar runnen nu een zeer succesvolle onderneming. De drie dames spreken elkaar over wat Travel Counsellors kan betekenen voor mensen met een passie voor reizen, maar zonder werkervaring in de branche. Ze praten over het belang van een goed netwerk, het familiegevoel onderling en de dingen waar ze tegenaan lopen.

Marina: Tessa, ik zie jou nog binnenkomen bij ons. Je had in de zomervakantie besloten dat je iets met reizen wilde gaan doen omdat het jouw passie is. Je had eigenlijk bedacht om het helemaal in je eentje te gaan doen en had zelfs al een business plan gemaakt. Toen zag je Travel Counsellors voorbij komen en dacht; dat zou ook kunnen.

Tessa: Ja, dat klopt helemaal. Ik zag kansen om voor mezelf te beginnen, maar eigenlijk kwam ik erachter dat een partij als Travel Counsellors wellicht antwoord zou kunnen geven op al mijn vragen. En zo kwam ik bij jou terecht.

Marina: Wat waren dat voor vragen? En hoe hebben wij daarvoor een antwoord kunnen bieden.

Tessa: Nou ja, ik kom natuurlijk niet uit de reisbranche. Ik heb geen netwerk aan leveranciers of dergelijke, waar Travel Counsellors juist een ongelofelijk aanbod aan contracten heeft. Dat was voornamelijk wat ik eerst voor ogen had. Ik heb eerst zelf onderzoek gedaan naar wat ik zou kunnen verdienen als ik bij bepaalde grote organisaties in de branche zou boeken en dat was belachelijk. Het sprak mij zeker niet aan. Daarnaast waren IATA, de vliegtuigbranche en tickets voor mij allemaal onbekend, want daar zit een hele wereld achter. Dat je daarin bij Travel Counsellors zo goed wordt ondersteund gaf de doorslag.

Marina: Daar kan ik me zeker iets bij voorstellen. Tijdens ons eerste gesprek heb ik jou aangeraden om eens contact te zoeken met Hannelore. Zij komt ook niet uit de branche en was in mijn ogen de perfecte persoon om eens ervaringen mee uit te wisselen. Hannelore, jij hebt mij na dat gesprek gebeld en zei; als je Tessa niet laat starten dan weet ik het ook niet meer! Wat was het dat je in Tessa zag, waardoor je zo overtuigd was van haar kunnen?

Hannelore: Tessa kwam uit een commerciële omgeving. Ze is slim, had een goede studie achter de rug, ze wist wat het was om targets te halen en hoe je klanten goed kunt bedienen. Daarnaast merkte ik dat Tessa een heel goed netwerk heeft, waarvan ik dacht; ja, dat wordt gewoon een goede Travel Counsellor. En dat is ook gebeurd.

Marina: Hoe ging dat toen jij drie jaar geleden startte, Hannelore? Herkende jij de vragen waar Tessa mee zat? En hoe ben jij bij Travel Counsellors terechtgekomen?

Hannelore: Ik herken veel bij Tessa. Ik heb ook bij een groot commercieel bedrijf gewerkt, maar had het daar na zo veel jaar niet naar mijn zin, daar lag niet mijn passie. Toen ben ik via internet terechtgekomen bij Travel Counsellors. Ik dacht meteen; dat zou wel wat kunnen zijn. Niet veel later heb ik een afspraak gemaakt voor een gesprek en op het hoofdkantoor in Den Haag voelde ik me gelijk op mijn gemak. Het is een premium brand, de nummer 1 in de branche. Toen dacht ik als ik mij ergens bij wil aansluiten dan is het Travel Counsellors. Ik heb de stap gewaagd, dat was best heel eng, maar het is goed uitgepakt.

Marina: Voordat jullie konden beginnen hebben jullie een toeristische opleiding gedaan. Inmiddels hebben wij onze eigen Travel Academy. Een uitgebreide, op maat gemaakte opleiding van 32-weken waarin je wordt klaargestoomd om je eigen reisonderneming te runnen. Hoe was dat voor jullie? Je hebt een opleiding en daarmee een bepaalde basis, maar je kan onmogelijk evenveel weten als mensen die al jaren in de branche werken. Hoe wek je het vertrouwen bij de klant?

Tessa: In het begin moet je het vooral hebben van de gunfactor. Ik heb een reislustig netwerk en vanaf dag één komen zij met aanvragen bij mij. Niet omdat ik vanuit de schoolbanken zoveel kennis heb, maar wel door mijn uitgebreide ervaring die ik heb opgedaan uit de reizen die ik zelf heb gemaakt. Daarnaast ben ik al jaren lang bezig om familie en vrienden te helpen met het boeken van hun vakantie. Zij wisten daardoor wel de weg naar mij te vinden.

Hannelore: Precies wat Tessa zegt. Ik ben altijd bezig geweest met reizen en het regelen van de vakanties voor familie en vrienden, dus eigenlijk is het een voortzetting van iets wat ik al deed. Natuurlijk heb je meer nodig dan alleen de boekingen van vrienden en kennissen, maar via hen kun je wel je onderneming uitbouwen.

Marina: Wat jij natuurlijk zegt is dat een netwerk heel belangrijk is. Hoe vergroot jij je netwerk?

Hannelore: Ik heb mij opgegeven bij twee business netwerken: BNI en Business Open. In het begin dacht ik dat ik het helemaal niks zou vinden, maar ik kreeg er ontzettend veel energie van. Inmiddels heb ik er ook heel veel aanvragen uitgehaald. Daarmee heb ik mijn omzet behoorlijk geplust. Ik vind het leuk, want ik leer allemaal nieuwe ondernemers kennen die ook tegen dezelfde dingen aanlopen, je helpt elkaar. Het balletje gaat via dit soort business netwerken vanzelf rollen en dat past bij mij, dit is echt mijn ding.

Tessa: Hannelore is wel een beetje mijn voorbeeld, dus ik dacht; ik moet ook bij een netwerk club. Ik heb het een keer geprobeerd, maar dat past niet bij mij, ik vond het echt vreselijk. Bij mij is mijn netwerk echt uitgebouwd vanuit mijn directe netwerk. Die mensen bevelen mij weer aan bij anderen en zo gaat het steeds een stukje verder. Ik denk ook dat mijn netwerk heel erg groot is door mijn vorige banen, mijn partner, door de kinderen met allerlei sportactiviteiten etc. Ik heb veel persoonlijke banden kunnen opbouwen in de afgelopen jaren en ik merk dat zij voor mijn grootste omzet zorgen.

Marina: Met het netwerk zit het dus wel goed, maar zijn er ook dingen waar jullie tegenaan lopen omdat jullie niet uit de branche komen?

Hannelore: Nee, ik loop eigenlijk nergens tegenaan omdat ik niet uit de branche kom. Ik denk dat ik juist een voordeel heb. Ik heb geen verleden in de branche dus zit ook niet met oude gewoontes. Zo boek ik bijvoorbeeld vrijwel alles in ons eigen boekingssysteem Phenix en verkoop ik bijna alleen maar maatwerk.

Tessa: Ik loop wel tegen wat dingetjes aan. Er zijn van die kleine weetjes en feitjes die ik niet direct weet, bijvoorbeeld kosten voor bagage en vliegtuigstoelen reserveren. Dit zijn dingen die ik iedere dag bijleer, maar wat een ervaren reisadviseur allang weet. Mijn kennis over bestemmingen is best breed, maar ik weet natuurlijk niet alles van elke bestemming. Al geldt dat natuurlijk ook voor iemand die jarenlang op het reisbureau heeft gewerkt.

Hannelore: Tegenwoordig kan je ook alles opzoeken, niemand weet alles over elke bestemming. Ik kreeg laatst een verzoek van een klant die of naar Hawaï wilde gaan of de Filipijnen. Dan kijk ik op het messageboard (een forum waar Travel Counsellors over de hele wereld informatie met elkaar kunnen delen en vragen kunnen stellen) en bel ik een collega die al veel ervaring heeft met die bestemmingen. Iedereen wil je helpen. Zeker op de conferentie voel ik dat zo sterk. Je voelt je gewoon heel erg welkom, iedereen stelt zich voor en is open.

Tessa: Wat ik wel grappig vind is dat je hier veel mensen tegenkomt waar je het gevoel van krijgt dat je ze kent, maar je ze nooit in het echt hebt gezien.

Hannelore: Klopt, ik was gewend om te werken in een corporate omgeving met collega’s om me heen, nu ben ik zelfstandig ondernemer, waar je dus verwacht veel alleen te zijn, maar het grappige is, is dat ik dat nooit zo voel. Travel Counsellors voelt als een grote familie, want het is altijd gezellig en je hebt ondersteuning van anderen en het hoofdkantoor. Het voelt gewoon als samen.

Tessa: Dat was ook mijn grootste angst, dat ik de hele dag alleen zou zijn en mij alleen zou voelen, vooral omdat ik echt een collega mens ben. Ik dacht echt dat ik in een gat ging vallen, maar ik heb totaal niet het gevoel dat ik mijn collega’s mis. Er is altijd iemand die je kunt spreken of er wordt weer een berichtje geplaatst op het messageboard.

Hannelore: There is never a dull moment at Travel Counsellors.

Wil je meer weten?

Neem dan contact met ons op. We horen graag van je!

Contactgegevens