Loading...
Het leven van een TC

“Bij Travel Counsellors zijn we collega’s, geen concurrenten”

Travel Counsellor Ilse Mosch heeft jarenlang bij een touroperator gewerkt. Travel Counsellors geeft haar nu de mogelijkheid om haar dag in te delen hoe zij dat wil, de hele wereld te kunnen boeken, en haar klanten de service te bieden die ze verdienen. Paul de Roo werkt als Partnership Relations op het hoofdkantoor van Travel Counsellors. Beide zijn ze nog niet zo lang geleden gestart. Ze delen hun eerste ervaringen met elkaar.

Paul: Ilse, we zijn eigenlijk samen begonnen. Jij als Travel Counsellor en ik op het hoofdkantoor. We hebben samen de introductietraining gevolgd en nu zijn we alweer twee jaar verder. Ilse: Ja, de tijd vliegt! Ik heb zo’n leuke tijd achter de rug. Het was natuurlijk heel spannend om te beginnen. Ik had geen idee wat ik van het eerste jaar kon verwachten. Hiervoor was ik gewoon in loondienst en had ik een goed vast salaris. Dat valt natuurlijk weg. Ik heb er maar niet te veel over nagedacht en ben het gewoon gaan doen. Na zo’n introductieweek denk je oke en nu?! Gelukkig had ik twee hele goede voorbeelden van oud collega’s die ook Travel Counsellor zijn geworden. Zij zijn mij dus voorgegaan. Daardoor dacht ik: oke dan kan en durf ik het ook. Het is mij echt 100% meegevallen, ik vind het fantastisch! Ik ben helemaal happy, zit lekker in mijn vel, vind het leuk, word blij van mijn klanten en zij van mij.

Wat deed je hiervoor precies? Ik werkte op de verkoopafdeling van een Amerika-specialist en werd daar uiteindelijk leidinggevende. Het leuke nu aan Travel Counsellors vind ik dat wij alles doen. Mijn vorige functie was heel afgebakend. Nu heb ik klantcontact, maar bijvoorbeeld ook contact met leveranciers, airlines en hotels wereldwijd. Je hebt de vrijheid om dingen te doen zoals je zelf wil, je kunt bijvoorbeeld zelf wat leuks maken van de reisbescheiden.

Zelf heb ik ook op een reisbureau gewerkt, maar ik wist toen helemaal niet dat er ZRA-organisaties bestonden. Inmiddels heb ik mij er natuurlijk helemaal in verdiept. Hoe heb jij dat gedaan? Je had natuurlijk die oud-collega’s, maar heb je je ook verdiept in de verschillende organisaties? Nee, eigenlijk helemaal niet. Travel Counsellors voelde meteen goed. Het Phenix-systeem sprak mij direct aan en het feit dat je bij Travel Counsellors collega’s van elkaar bent en geen concurrenten vind ik belangrijk. Ik had geen enkele behoefte om mij in andere organisatie te verdiepen. Ik vond Travel Counsellors gewoon gaaf en ik hoorde alleen maar goede berichten. Dus ik dacht; dit ga ik doen!

We zijn een internationaal bedrijf, ons hoofdkantoor zit in Manchester. Wat krijg je daarvan mee? Ik vind het heel leuk dat het zo internationaal is en Engeland is zo dichtbij. Het is tof om te zien hoe groot we zijn, op de internationale conferentie merk je dat bijvoorbeeld. Dat is indrukwekkend en alles is ook tot in de puntjes geregeld.

Hoe ervaar je de ondersteuning vanuit het hoofdkantoor in Den Haag en Manchester? Nou tijdens de introductietraining komt alles wat je nodig hebt aan bod, maar het is zoveel dat je denkt; hoe kan ik dit allemaal onthouden. Ik ben die maandag erna gewoon gestart met het idee; als ik iets niet weet, bel ik. En eigenlijk viel dat hartstikke mee. Als ik iets niet weet bel ik vaak even een collega Travel Counsellor. Tuurlijk bel ik ook regelmatig het hoofdkantoor, maar zeker niet dagelijks. En al was dat wel zo, je voelt je echt nooit teveel. Ze zijn zo behulpzaam! Na 18:00 uur in Nederland neemt het hoofdkantoor in de UK het over. Daar heb ik ook alleen maar positieve ervaringen mee. Ze leggen alles rustig en geduldig aan je uit. Hoe bevalt Travel Counsellors voor jou eigenlijk?

Ik heb veel in de sales gewerkt en ik bezocht altijd klanten. Nu onderhoud ik het contact met leveranciers en houd ik mij bezig met recruitment. Ik vind het heel leuk om meer aan de inkoopkant te zitten. In het begin vond ik het wel heel veel informatie, er zijn zo veel partijen waar we mee samenwerken. Los van de collega’s op kantoor, daar voelde ik mij vanaf moment één al thuis. Dat geloof ik direct, het is ook zo’n leuk team. Heb je veel contact met Travel Counsellors? Ik heb jou nog niet nodig gehad haha.

Ja, best wel. Het gaat dan vooral over commissiepercentages of contracten. Dan kijk ik dingen voor ze na bijvoorbeeld. Soms ben ik ook de schakel tussen de Travel Counsellor en de leverancier wanneer er iets mis is gegaan. Dat kan altijd gebeuren. Dan is het fijn dat ik directer in contact sta met de leverancier en zo tot een oplossing kan komen voor de Travel Counsellor en de klant. We zeggen altijd “With us it’s personal”, we zijn één grote familie. Ervaar jij dat ook op die manier? Ja, juist omdat je elkaar echt helpt. Je bent niet echt collega’s, je zit niet samen op kantoor, maar toch ook weer wel.

Ik zou het ontzettend eng vinden om mijn vaste baan op te geven en als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan. Ja, het is superspannend. Maar ik had dus twee goede voorbeelden aan mijn oud-collega’s en wist dat ik genoeg ervaring had. En ik had er ook gewoon heel veel zin in. Waar ik ook heel blij mee ben; wanneer een Travel Counsellor bij jou in de buurt start, krijg je een bericht van kantoor. Een Travel Counsellor bij mij in de buurt kreeg dus ook dat berichtje toen ik startte. Die Travel Counsellor belde mij in de eerste week, zo leuk! Zij is al jarenlang Travel Counsellor en heeft me toen uitgenodigd om gezellig koffie te gaan drinken. Dat ben ik toen gaan doen en zij heeft mij heel veel geleerd. Ze gaf ook aan dat ze het leuk zou vinden om bijvoorbeeld een dag in de week samen ergens te werken. Ze belt net als ik regelmatig met collega’s op kantoor en met andere Travel Counsellors, maar miste het toch om echt naast iemand te zitten. Nu werk ik een dag in de week bij haar thuis op kantoor. Dat is geen vaste dag, we doen gewoon lekker wat ons uitkomt. En dat is echt geweldig! Ze heeft me zoveel geleerd. Ik kende haar dus helemaal niet, maar het klikt zo goed. En zij leert ook weer van mij, ik weet bijvoorbeeld heel veel over Amerika, Canada en campers. We hebben echt wat aan elkaar.

Je hebt natuurlijk heel veel kennis via je vorige werk van Amerika en Canada. Waar ik benieuwd naar ben, is of je daardoor eerder geneigd bent om de klant die richting op te sturen, omdat je je daar zekerder over voelt? Dat vond ik inderdaad wel heel spannend. Want ik ga zelf ook altijd naar Amerika of in Europa op vakantie. Maar Australië, Azië of Afrika, daar had ik nog nooit wat van gezien. Daarvoor heb je gelukkig de DMC’s en collega’s die je helpen. Dus dat spannende was er ook snel vanaf. En dan heb je nog de studiereizen natuurlijk. Ik heb onlangs mijn eerste studiereis gehad naar Thailand. Ik had me ingeschreven en dacht “nou dat zal wel niet”, maar ik was gewoon ingeloot tot mijn eigen verbazing. Supergaaf! Het was een reis met alleen maar Travel Counsellors, heel leuk om ze op zo’n manier beter te leren kennen. Zo’n reis deel ik natuurlijk ook op social media, dan weten mensen meteen dat ze ook voor andere bestemmingen bij mij terecht kunnen, dat helpt natuurlijk ook.

Werkte je hiervoor fulltime? En werk je nu vaste tijden? Ja, ik werkte fulltime en nee ik werk niet op vaste tijden. Ik vind het bijvoorbeeld helemaal niet erg om iets in het weekend te doen. Ik ben natuurlijk ook pas net begonnen dus ik wil alles aanpakken. Voor nu vind ik het heerlijk dat ik mijn eigen dag kan inplannen. Gewoon midden op de dag boodschappen doen, heerlijk! Dat was ondenkbaar bij mijn vorige baan. Nu hoef je niet meer snel vanuit je werk nog langs de supermarkt, daar geniet ik echt van, het is mijn eigen ding.

Het lijkt mij best lastig om er een weg in te vinden. Je privéleven en werk overlappen elkaar natuurlijk. Ja, ik vind dat niet heel lastig eigenlijk. Mijn vrienden weten ook gewoon dat ik aan het werk ben, die komen niet ineens te pas en te onpas langs. Ik ben best wel laks met dingen, maar je doet het voor jezelf, dus je gaat echt wel aan de slag. Dat is je drive. En als ik even geen aanvragen heb, kan ik er ook van genieten dat ik even niks hoef te doen.

Heb je last van concurrentie? Ik had laatst toevallig klanten die ook al bij een touroperator waren geweest en het voorstel prijzig vonden. Het was natuurlijk een mooie uitdaging om hun een mooi voorstel te doen, zodat ze voor mij zouden kiezen. Dat is gelukt en ze hebben bij mij geboekt. Dat voelt dan toch bijzonder. Ze kunnen ook bij een grote touroperator boeken en hoewel Travel Counsellors ook een groot bedrijf is, heeft de klant vooral met mij te maken. Ze kiezen toch voor mij omdat ze mij kunnen appen ‘s avonds. Dat ze mij het vertrouwen gunnen, vind ik heel mooi.

Daar doe je het voor.

Ook Travel Counsellor worden?

Voor jezelf beginnen is een grote stap. Daarom staan wij klaar met raad en daad!

Neem contact op