Loading...
Het leven van een TC

“Een grote partij als Travel Counsellors achter je, helpt enorm”

Managing Director Fred van Eijk spreekt Travel Counsellor Walter Colijn op de Internationale Conferentie in Glasgow. Walter is een cruise expert met een passie voor het bieden van de perfecte klantenservice.

Fred: Walter volgens mij ben je er, in die 6 jaar dat je nu Travel Counsellor bent, altijd bij geweest op de Internationale Conferentie. Walter: Ja, het is gewoon super. De teamspirit die je mee naar huis neemt, is echt geweldig. Na zo’n weekend kom ik geïnspireerd thuis en vertel ik er honderduit over aan mijn vrouw. Ook zij kan er vaak wat mee. Zo gaaf!

Je vrouw is ook weleens meegegaan, toch? Ja, klopt. Bij het 20 jarig bestaan en volgend jaar bij het 25 jarig bestaan ook weer.

Wat heeft je dit weekend zo geïnspireerd? Het ging veel over de ultieme beleving creëren voor je klant. Daar heb ik veel van opgestoken. Vaak zijn het kleine dingen die het doen. De klant inchecken bijvoorbeeld. Dat doet de klant normaal zelf, maar wanneer je bij mij boekt krijg je je boardingpass gewoon binnen. Die hele kleine dingen daar staan mijn klanten vaak versteld van.

En wat business betreft. Jij kunt zeggen dat je gespecialiseerd bent in cruisevakanties. Wat voor onderdeel maakt dat uit van je totale business? Klopt, het maakt zeker zo’n 30% uit van mijn business.

Hoe is dat zo ontstaan? 22 jaar geleden startte ik mijn carrière in de reiswereld bij een grote reisorganisatie op de Veluwe. Daar heb ik het vak geleerd. In de jaren ervoor was ik privé veel op cruise geweest. Toen zeiden mijn ouders: “je hebt veel interesse in reizen, waarom ga je geen toeristische opleiding doen? ”. En zo geschiedde, waarbij cruise uiteraard vervolgens mijn specialisme werd.

Ja, dat heb je gewoon van nature. Veelvuldig scheepsbezoeken afleggen en elk jaar minstens één cruise doen; daar tracht ik mij aan te houden. Want zo breid je je ervaring steeds verder uit, zien blijft nog altijd verkopen. Vakkennis vergaren ten behoeve van de reiziger en wanneer nodig ook te delen met collega’s.

Hoe zie je de ondersteuning vanuit Travel Counsellors wanneer je veel cruises verkoopt? De contacten in de cruisewereld heb ik in de basis zelf. Maar een grote partij als Travel Counsellors achter je, helpt enorm. Bij Travel Counsellors heb je de voordelen van een internationale organisatie. Dat biedt natuurlijk onderhandelingsmogelijkheden. Op de conferentie zie je dat ook terug, alle grote cruisemaatschappijen zijn aanwezig en dragen Travel Counsellors een warm hart toe. En daar kan je van profiteren als klein landje. Er gaan echt deuren open die normaal gesloten zouden blijven

Een van de grote voordelen is inderdaad dat we deel uit maken van een groot internationaal netwerk. Sommige mensen die erover denken om zich te specialiseren zijn bang dat je maar eens in de zoveel tijd een reis boekt voor de klant of misschien zelfs maar één keer. Want hoe vaak vraagt iemand om een cruise? Lukt het jou om die mensen ook andere dingen bij jou te laten boeken? Ja, ik heb bijvoorbeeld een vaste cruiseklant. Hij maakt een cruise en boekt de volgende al direct. Maar hij heeft vorig jaar bij mij ook een reis met de Rovos Rail, een luxe trein in zuidelijk Afrika, geboekt voor twee dagen met vier personen. Dat was een enorm leuke omzet. De basis is vaak cruise, maar als er dan een andere reis voorbijkomt, gunt de klant die jou ook. Dat is het gevolg van de persoonlijke band die je opbouwt.

In hoeverre helpen de marketingtools die er zijn jou om je breed in de markt te zetten en klanten te laten weten dat je niet alleen cruise boekt? Wij hebben elkaar in het begin natuurlijk gesproken, toen zei jij ook: “Walter heel fijn dat je Travel Counsellor wil worden, maar je moet meer kunnen dan alleen cruise”. Ik heb in de eerste jaren heel erg mijn best gedaan om me zo breed mogelijk te positioneren. Nu ik een paar jaar verder ben, gebruik ik marketing steeds vaker ook om mijn specialisatie te benadrukken. Omdat ik in het begin zo breed heb ingezet, weten mensen mij te vinden. Ik merk wel dat ik bepaalde soorten reizen aantrek. Meestal wat meer in de verre bestemmingen of het wat luxere segment en daar ben ik heel blij mee. Ik kan mij heel goed wagen aan een veeleisende reiziger. Dat vind ik leuk, dat spel. Iemand die alleen zegt: boek maar iets standaard en klaar, daar kan ik mijn ei niet in kwijt. Ik hou ervan als het tot sparren komt.

Je gaat ook naar onze leveranciersdagen en dergelijke, daar komt je ook niet cruise-leveranciers tegen. Hetzelfde geldt voor studiereizen. Je bent nog niet zo lang geleden naar Cambodja geweest ook dat was geen cruise studiereis. Ja, het was mijn eerste keer Azië en het was een openbaring. Ik vond het geweldig. En ook weer de saamhorigheid met de collega’s, gewoon super! Het was ook nog eens een combinatie-reis met Nederlandse en Australische Travel Counsellors. Dat geeft ook weer aan hoe bijzonder Travel Counsellors is.

Ja, heel bijzonder! En wat zijn jouw doelen het komend jaar? Je zou misschien denken… ga voor Gold (Gold Travel Counsellors behoren tot de top 10% van de beste Travel Counsellors wereldwijd), maar je moet ook realistisch blijven. Zolang het maar goed gaat in het wereldje van mijn klanten en ik genoeg tijd aan ze kan besteden. Ik vind het mooi als daar nog meer reizigers bijkomen, maar wel zolang ik nog de kwaliteit kan leveren die ik mijzelf voorhoud. De lat ligt bij mij vrij hoog, ik wil gewoon kunnen leveren waar wij als merk voor staan.

En persoonlijk? Is er een bepaalde cruise die je perse zou willen maken? Nou ik wil nog heel graag met mijn gezin naar het Caribisch gebied, een wat langere cruise maken en de wat kleinere eilandjes aandoen. Ik heb daarnaast ook nog wel wensen voor een cruise op een wat luxer schip waar de kinderen niet zo veel aan hebben, maar we er wel samen even lekker er op uit kunnen gaan. Naast cruisen vinden we kamperen heel erg leuk en onze ultieme droom is om met de camper door Canada te reizen.

Dat gaat zeker lukken!

Ook Travel Counsellor worden?

Voor jezelf beginnen is een grote stap. Daarom staan wij klaar met raad en daad!

Neem contact op