Loading...
Het leven van een TC

“Ik heb haar echt zien groeien”

Recruiter Marina Sneijders heeft nog niet zo lang geleden zowel Wendy Genefaas als Tessa Korenhoff welkom mogen heten bij Travel Counsellors. Beide ambitieuze ondernemers die het roer hebben omgegooid en een vliegende start hebben gemaakt. Marina vraagt zich af hoe dat is geweest voor de partners van deze vrouwen en gaat in gesprek met Piet-Hein (partner van Wendy) en Daan (partner van Tessa).

Piet-Hein: Wendy heeft heel lang bij een Amerika-specialist gewerkt, ze had het daar hartstikke naar haar zin en had leuke collega’s. Het was een veilige omgeving, maar tegelijkertijd ook wel geïsoleerd. Op een gegeven moment had ze het idee dat ze iets anders wilde, maar ze wist niet precies wat. Meerdere mensen hebben toen het idee opgegooid om voor zichzelf te beginnen. Uiteindelijk heeft ze daar een tijdje over nagedacht. Eerlijk gezegd heb ik haar ook wel gestimuleerd de keus te maken. Ze werkte bij een corporate organisatie waar best wel veel hiërarchie was. Door Travel Counsellors is ze compleet uit haar schulp gekropen, niet alleen in haar karakter maar ook op zakelijk instinkt en hoe ze met mensen omgaat.

Marina: Je hebt haar echt zien groeien?

Piet-Hein: Ja, 100%!

Daan: Heeft ze altijd al wel in de reisbranche gewerkt?

Piet-Hein: Ja, maar wel heel erg gespecialiseerd op Amerika en Canada. Ze is in de breedte gaan kijken want zij wilde echt de hele wereld gaan verkopen, maar dat was niet de enige reden om daar weg te gaan. Het was meer om haarzelf te ontplooien. Omdat je in het diepe wordt gegooid, gaat dat eigenlijk vanzelf en het is voor haar heel prettig dat ze dit doet met de ondersteuning van Travel Counsellors en de mensen om haar heen.

Marina: Dat hoor ik vaker van Travel Counsellors inderdaad. Het is mooi om te zien dat ze bij ons de gelegenheid krijgen om te groeien. Ze zitten niet langer meer vast in een bepaalde rol en kunnen echt gaan voor wat ze zelf willen. Een droom die je al langer hebt kunnen verwezenlijken, dat lijkt me geweldig. Hoe was dat voor Tessa? Want Tessa komt niet uit de reisbranche. Ik zie haar nog binnenkomen bij ons.

Daan: Ja, ze is altijd al bezig geweest met vakanties, voornamelijk voor onszelf maar ook voor vrienden. Als zij geen vakantie op de planning heeft staan, dan wordt ze echt helemaal nerveus. Meestal boekten wij op vakantie alweer de volgende vakantie. Het uitzoeken bracht haar meer lol dan de vakantie zelf haha. Dat uitzoeken deed ze ook vaak voor vriendinnen en dat vond ze geweldig. Iedere avond na haar vaste werk - zij had een waanzinnig goede baan als business analist bij een grote organisatie - ging ze reizen uitzoeken. Ze was goed in haar werk, had een fantastisch salaris en heel veel zekerheid. Op vakantie vorig jaar besloot ze; ik ben nu 34, ik heb nu nog de leeftijd om mijn hele leven om te gooien. En dat deed ze met in haar achterhoofd de gedachte; ik heb een goede basis en financieel kunnen we het hebben. Toen zijn wij samen de mogelijkheden gaan bekijken. Eerst hebben we gekeken of ze echt iets voor zichzelf kon beginnen. We hebben zelfs een domeinnaam gekocht, maar op een gegeven moment kwam ze erachter dat het moeilijk zou worden. Ze had geen afspraken met leveranciers, geen garantiefondsen, etc. Toen is ze bij Travel Counsellors gaan praten en kwam ze dolenthousiast thuis. Nu is ze nog minstens net zo enthousiast. Het was wel een 180 graden draai in haar carrière, van de vastigheid bij een groot bedrijf naar ineens voor jezelf beginnen aan de keukentafel, waarbij je vrienden, familie en kennissen opbelt om te zeggen: “jongens dit ben ik gaan doen, mochten jullie op vakantie willen of iets zakelijks willen, laat het me weten, ik help jullie graag.” Dat gaat haar ver boven verwachting goed af.

Marina: Hoe kan jij in je rol als partner je vrouw steunen in haar onderneming?

Piet-Hein: Ik denk dat het tweeledig is. Je kan natuurlijk relaties aanbrengen om haar te helpen haar onderneming te laten groeien en je kan haar helpen op operationeel en emotioneel gebied. Zelf heb ik ondervonden hoe groot mijn eigen netwerk eigenlijk is, als je er maar over praat. Zakelijk probeer ik mijn netwerk in te zetten, wat af en toe wel lukt, maar dat is natuurlijk alleen de commerciële kant. De operationele en emotionele kant is vooral sparren over situaties die voorkomen. Zeker in het begin had ze soms moeite met keuzes maken; welke opties ze haar klanten moest aanbieden bijvoorbeeld. Zeker als het ging om zakelijke klanten, wat een andere benadering vereist, heb ik vaak met haar meegedacht. Het is ook iets waar ik veel mee te maken heb op mijn werk. Dat ik haar daarbij kan helpen vind ik wel heel gaaf. En het geeft mij ook een nieuwe kijk op dingen.

Daan: Voor ons is het ook leuk om te zien hoe Travel Counsellors als bedrijf in elkaar zit. Hoe de samenhorigheid is, dat iedereen elkaar meer ziet als een soort familielid en echte collega’s dan dat het zelfstandigen zijn. Wel allemaal onder een grote gezellige paraplu. Ik vind dat eigenlijk als partner ook heel prettig. Ik vind feestjes en conferenties altijd leuk en praat graag met mensen, ik merk ook dat je een goede klik krijgt met andere partners van Travel Counsellors. Door de andere partners te ontmoeten kom je erachter dat je vaak dezelfde dingen doet om je partner te ondersteunen. En om terug te komen op je vraag; ik denk inderdaad dat het vooral veel praten is. Het zijn continu nieuwe dingen voor haar waarmee ze te maken heeft. En dat is niet alleen bij het reizen boeken. Ze is natuurlijk een zelfstandige ondernemer, dus ze moet bijvoorbeeld btw aangifte doen. Zelf ben ik ook ondernemer, ik heb dus met dezelfde dingen te maken. Af en toe kan ik aanhaken en haar ondersteunen. Vooral als zij het druk heeft dan zeg ik; laat mij er maar even naar kijken. Ik vind het zo leuk om haar te helpen.

Marina: Nou misschien moet je zelf ook eens overwegen om Travel Counsellor te worden haha.

Daan: Nou, ik ben soms al de Personal Assistant van Tessa haha. Maar het is super om te zien hoeveel effort en tijd ze erin steekt en hoeveel energie ze aan haar klanten geeft. Uiteindelijk ziet de klant een offerte, maar zien ze niet wat er aan de achterkant gebeurt. Met volledige passie gaat zij te werk en probeert zij het beste voorstel voor haar klanten te maken.

Marina: Ja, en die passie dat voelen mensen. Dat is de kracht van Travel Counsellors. En dat kan alleen als je aan de achterkant goed wordt ondersteund door het thuisfront. Op kantoor krijg je natuurlijk ondersteuning op allerlei gebieden, maar als je vanuit huis werkt is het belangrijk dat je partner achter je staat. Maar ook praktisch gezien worden er dingen van partners gevraagd. Het is vaak nodig om je gezinsleven een beetje aan te passen, want je werkt geen kantooruren meer, maar flexibele tijden wat ook wel wennen kan zijn. En daar moet jij, als partner, ook flexibel mee om kunnen gaan.

Daan: Ja, het heeft natuurlijk voor- en nadelen dat het flexibel is. Ik heb ook wel periodes dat ik het druk heb, waardoor ik dan laat thuis ben of moet reizen voor mijn werk (die Tessa overigens boekt tegenwoordig). Dan ben ik een aantal dagen weg van huis en daar is zij ook altijd schappelijk in geweest. Ik weet dat dit haar droom en haar passie is, dus ik ga haar daarbij ondersteunen.

Piet-Hein: Ja aan de ene kant moet je de ruimte bieden, maar af en toe ook een stukje bescherming. Wendy is soms zo fanatiek met haar werk bezig, dat ze moet opletten dat ze zichzelf niet voorbij rent. Ik denk dat onze beide vrouwen heel erg perfectionistisch, punctueel en adequaat reageren op wat de klant wil. Dat is natuurlijk heel mooi, maar ik zeg ook wel eens; zet je laptop nu maar even uit. Ik merk dat dat haar goed doet.

Marina: Work/life balans is ook echt iets wat ik vaak laat terugkomen in mijn gesprekken met potentiële Travel Counsellors. We hebben een druk leven met sporten, kinderen, vrienden en familie. Een goede balans tussen werk en privé is dan heel belangrijk. Een partner kan daarbij zo’n belangrijke rol spelen. Iemand die tegen je zegt; klap die laptop dicht, morgen weer een dag.

Piet-Hein: Ja, ik begrijp als commercieel man als geen ander dat op het moment dat jij om elf uur ‘s avonds een aanvraag krijgt voor een mooie reis, dat je daar direct op in wil springen. Maar je kan ook even een berichtje sturen, bedanken voor de aanvraag en aangeven dat je er uiterlijk binnen twee dagen op terugkomt. Dat is ook al snel en ook al heel goed. Wij zijn allebei flexibel in werktijden, dus daar zit de probleem niet. Het is meer het doseren.

Daan: Het heeft wel zijn voordelen dat zij ’s avonds net zo makkelijk kan werken als overdag, want wij hebben twee jonge kinderen die op school zitten en allebei diverse sporten doen, dus het is vaak rennen en vliegen overdag. Tijdens schooltijden kan zij makkelijk werken, maar vanaf het moment dat school voorbij is, is het weer volle aandacht naar de kinderen. Pas als de kinderen op bed liggen kan Tessa weer door met haar werk of iets afmaken wat ze overdag niet heeft kunnen doen.

Piet-Hein: Wat ik merk is dat het imago van zelfstandig reisadviseurs soms zo verschilt van de werkelijkheid. Sommige mensen hebben het idee dat het huisvrouwen zijn die het er een beetje bij doen. Maar bij Travel Counsellors is dat totaal niet het geval, het is keihard werken. Travel Counsellors heeft echt een professionele inslag, maar omdat iedereen met zoveel passie werkt en ze met leuke dingen bezig zijn, lijkt het misschien alsof het makkelijk is.

Daan: Tessa zegt ook; ik werk heel veel, maar ik zie het niet als werk, maar meer een soort hobby. Maar het is wel een hobby die zoveel tijd in beslag neemt, dat het een volwaardige job is. Bij ons heeft het niet veel impact op onze thuis situatie, zoals ik al eerder heb gezegd, vind ik het hartstikke leuk om haar te helpen en mee te denken. Want je hebt altijd met blije mensen te maken.

Marina: Net hadden we het al even over het contact tussen de partners van Travel Counsellors onderling. Op de Jaarlijkse Nederlandse en Belgische Conferentie hebben we altijd een partnerprogramma op zaterdagmiddag. Hoe vinden jullie dat om betrokken te worden bij de organisatie?

Daan: Ja, leuk! Wat ik al zei; je krijgt een klik met bepaalde mensen. En ik heb er privé en zakelijk contacten aan over gehouden. Het is natuurlijk ook leuk om te zien in wat voor omgeving je vrouw werkt, want ze werkt altijd thuis, maar ze heeft wel veel contact met collega Travel Counsellors. Voor haar is de conferentie heel belangrijk, maar ik vind het net zo leuk om er bij te zijn.

Piet-Hein: Tijdens de conferentie krijg je ook echt mee wat de unique selling points zijn. Dus naast heel gezellig is het ook echt nuttig dat als iemand aan jou vraagt wat je partner eigenlijk doet, dat je dat dan goed kan verwoorden en dan is de stap naar een boeking vaak zo gepiept.

Ook Travel Counsellor worden?

Voor jezelf beginnen is een grote stap. Daarom staan wij klaar met raad en daad!

Neem contact op