Loading...
Het leven van een TC

“Ik vind de mix tussen leisure- en zakenreizigers heel leuk”

Manager Phenix Sales Yvonne Bijsterveld gaat in gesprek met Travel Counsellor Bianca Brouwer. Bianca heeft al jarenlang een mooie mix van leisure- en zakenklanten. Hoe vindt ze haar balans tussen deze twee vakgebieden? En welke tools biedt Travel Counsellors voor zakenklanten?

Yvonne: Jij bent al een hele tijd Travel Counsellor, had jij toen je begon al meteen zakenklanten?

Bianca: Nee, ik heb mijn eerste business klant denk ik pas na twee jaar gekregen. Eigenlijk via een andere Travel Counsellor. Dat begon met het boeken van een groot aantal hotelkamers voor een beursbezoek. Daarna kwamen er af en toe aanvragen voor vliegtickets en nu is het uitgegroeid tot een van mijn grootste zakenklanten. Daarnaast heb ik nog een aantal kleinere zakelijke klanten. Een nieuwe zakenaccount is altijd welkom, het zorgt voor continuïteit. Binnenkort mag ik weer op gesprek komen bij een potentiele zakenklant. Dan spreek ik de Financieel Manager, HR Manager en de Office Manager.

En vind je dat dan eng?

Nee, ik merk vaak dat het voor hen heel wat is om het uit te besteden, maar voor mij is het natuurlijk dagelijkse kost. Mijn partner vond het trouwens wel spannend toen ik de stap maakte om Travel Counsellor te worden. Ik had een vaste baan en goede inkomsten, dat viel natuurlijk weg. Hij had het volste vertrouwen in mij, maar in het begin weet je natuurlijk niet wanneer je bedrijf echt gaat lopen.

Heel begrijpelijk. Jij hebt voordat je begon bij Travel Counsellors al ervaring opgedaan met het boeken van zakenreizen. Wat zou je mensen willen meegeven die die ervaring nog niet hebben, maar zich er wel in willen verdiepen?

Ik denk dat het van belang is dat je kennis hebt van luchtvaart. Je moet weten welke airlines naar welke bestemmingen vliegen, IATA kennis en kennis van systemen is essentieel vind ik. Bij zakelijke klanten moeten er toch vaak vluchten gewijzigd worden en vaak ook buiten kantooruren, als je dan geen IATA kennis hebt wordt het lastig. Ik zou aanraden om je goed te informeren en wellicht zelfs een opleiding te doen, anders zijn omboekingen en complexe boekingen best een uitdaging en hulp vragen in de avonduren en weekenden is lastig.

De tools die wij vanuit Travel Counsellors aanreiken worden steeds uitgebreider. Zo hebben we een soort stappenplan van datgene waar je op moet letten wanneer je een zakenaccount wilt bedienen. We hebben de myTC app die voor de zakenklant heel handig is, een brochure, website, een 24/7 duty office, een corporate team op ons hoofdkantoor in de UK en ga zo maar door. Dat zijn de steuntjes in de rug, maar je moet wel weten wat je doet inderdaad.

Ik merk dat mijn zakenklanten in eerste instantie de prijs belangrijk vinden, maar ook echt kijken naar wat jij kunt met betrekking tot wijzigingen en service. Ik krijg vragen als: hoe zien de boekingsbevestigingen eruit, wat ontvangt de een reiziger etc. Uitstraling is belangrijk en dat zit bij Travel Counsellors helemaal goed. Zakenklanten willen gestructureerd werken en vinden persoonlijke service belangrijk.

Zijn er dingen waar je tegenaan loopt?

Wat ik lastig vind, is inschatten hoeveel business accounts ik er nog bij wil doen. Ik heb natuurlijk ook mijn leisure klanten. Van tevoren is het moeilijk in te schatten hoeveel boekingen een nieuwe zakenklant gaat maken en hoeveel werk dit oplevert. Ik vraag altijd; hoeveel boeken jullie per jaar? Maar daar kunnen zakenklanten vaak lastig antwoord op geven. Een zakenklant kan echt beslag op je leggen, zeker ook omdat ze vaak op het allerlaatste moment boeken. Dat maakt dat je vaak moet switchen tussen de boekingen van klanten. Daar maak ik nu goede afspraken over met zakenklanten en communiceer dat duidelijk aan het begin van de samenwerking. Ik denk dat de flexibiliteit van twee kanten moet komen.

Hoe vind je de mix van leisure en business klanten?

Ik vind het leuk. Met zakenklanten is het kort en bondig en het is snel geboekt. Het geeft ook een bepaalde zekerheid. En leisure is heel leuk, omdat je daar veel creatiever kunt zijn en meer contact met de mensen hebt. Bij zakenklanten heb ik toch meestal contact met de Office Manager of secretaresse en minder met de reiziger. Bij leisure is het vertrouwen van mensen ook heel leuk en dat je soms van vaste klanten de totale vrije hand krijgt om een vakantie uit te zoeken. De mix is voor mij echt perfect!

Ook Travel Counsellor worden?

Voor jezelf beginnen is een grote stap. Daarom staan wij klaar met raad en daad!

Neem contact op