Loading...
Uitgelicht

Imago

Eerlijk gezegd: ik moest even denken aan Jan’s Favoriete Reisagente, toen ik een zeer ervaren en alom gekende vrouwelijke reisadviseur tegen het lijf liep, op een workshop waar verschillende tour operators en andere leveranciers hun producten voorstelden. IJverig pratend met de leveranciers vergaarde ze de informatie die nodig was om haar verder te helpen in het komende boekingsseizoen, voor zover er nog seizoenen zijn. Onze blikken kruisten, we knikten naar elkaar en ze deed teken dat ze straks nog even met me wou praten.

Zelfstandige, van huis uit werkende reisagenten: is dat wel wat? Later op de avond vinden we elkaar terug over een gezellig glas wijn. Ze was duidelijk iets dat haar van het hart moest “Seg, die Travel Counsellors, wat is dat nu weer… weer van die veredelde huisvrouwen die tussen de soep en de patatten reizen staan de verkopen?, Hoe kan je zo nu deftig zaken doen?” Ik wist al wel dat ZRA’s, de zelfstandige reisagent die van thuis werkt niet altijd een goed imago met zich meedraagt in de reisindustrie, maar zelden wordt het zo vlakaf uitgesproken. Ik geloof in kansen, dus besloot ik deze kans aan te grijpen om haar het één en ander te verduidelijken.

Enkel full time engagement van echte ondernemers “Eerst en vooral werken we enkel nog met ondernemers die een fulltime engagement willen aangaan. We willen dat de klant zijn/haar Travel Counsellor altijd kan bereiken en dat iedere Travel Counsellor dezelfde hoge service biedt. Ze worden dan ook ondersteund en gecoacht door ons Business Development team om hun zaak verder uit te bouwen en te leren waar nodig.” Mijn gesprekspartner knikte begrijpend, maar was nog niet overtuigd.

Pro-actief de markt bewerken = sleutel tot succes “Maar waar haalt die Travel Counsellors dan klanten van als ze geen agentschap hebben? (Kort lachje) Ik veronderstel dat de mensen niet spontaan bij hen thuis komen aanbellen, toch? ” Ik moet onwillekeurig ook even lachen. “Wel, we gaan heel proactief te werk. Het start bij het eigen netwerk, we stellen binnen het netwerk ambassadeurs aan die de boodschap mee uitdragen en vragen actief om referenties en doorverwijzingen aan de klanten, en dat doen ze met plezier na een geweldig georganiseerde vakantie. De Travel Counsellors sluiten zich vaak aan bij netwerk organisaties en het praatje bij de bakker levert vaak ook mooie resultaten.”

Zoveel mogelijk maatwerk, alles in functie van de klant Onze gesprekspartner heeft een traditionele reisbureau opleiding en achtergrond, dus de volgende vraag is logisch: “En jullie verkopen dan gewoon de touroperator producten?” Uiteraard laat ik deze kans niet liggen om een belangrijk punt te maken. Travel Counsellors zijn immers veel méér dan louter pakketverkopers. “Nee hoor, naast de vertrouwde Tour Operators hebben we ons eigen dynamic packaging systeem met meer dan 70.000 leveranciers. We hebben een connectie via Travelport en Travelfusion en de Business Travel Counsellors hebben hun eigen IATA. In alles worden we ondersteund door ons kantoor in Manchester waar meer dan 300 mensen werken voor het welzijn van 7 landen en 1700 Travel Counsellors.”

Uitgebreide professionele ondersteuning Ik zie de wenkbrauwen van deze ervaren, professionele dame omhoog gaan en ik vertel verder: “Ook ons contact center met de klantgegevens hangt vast aan ons boekings- en boekhoud systeem én onze marketingtool, alles communiceert met elkaar zodat we ten allen tijde informatie over onze klanten kunnen opvragen en proactief info naar hen toe kunnen sturen of hen persoonlijk kunnen contacteren. Daarbij hebben we ook een 24/7 service waar de Travel Counsellors steeds terecht kunnen in geval van nood. De Duty office monitort ook allerlei gebeurtenissen in de wereld, van stakingen, aanslagen tot natuurfenomenen en verwittigen die Travel Counsellors die klanten hebben op betreffende bestemmingen zodat er meteen kan gereageerd worden.”

Er valt een stilte en ik wacht op haar reactie. “Wel, ik wist niet dat het zo uitgebreid was qua ondersteuning. Het lijkt mij echt wel heel professioneel en goed georganiseerd.”

Na nog wat uitwisselingen komt onze reisagente tot de conclusie dat ze toch liefst in haar reiskantoor zit met de klanten die binnen en buiten lopen, met haar collega’s fysiek naast haar, maar haar visie op Travel Counsellors is wel veranderd. Ze gelooft nu ook, dat dit concept volwaardig naast het klassieke agentschap kan bestaan en dat doet me ontzettend plezier.

Maar … misschien denk jij nu ook anders over het Travel Counsellors verhaal? Inderdaad, de moraal van dit verhaal is: oordeel niet te snel, bevraag je, informeer je, misschien kom je wel op andere gedachten… en bij twijfel: contacteer mij even. Discretie gegarandeerd.

Ook Travel Counsellor worden?

Voor jezelf beginnen is een grote stap. Daarom staan wij klaar met raad en daad!

Neem contact op